Historie


Stappenbelt als onderneming bestaat sinds 1956. De basis voor het huidige specialisme - nauwkeurig draaien, frezen en slijpen - werd gelegd toen de eenmanszaak in Lemelerveld zich toelegde op het reviseren van verbrandingsmotoren. Daartoe behoorde ook het slijpen van krukassen en, het kotteren en honen van cilinders voor brom-, motorfietsen en auto's. De stap in de hydrauliek zette het toen nog kleine bedrijf door voor Nefit pneumatisch / hydraulische cilinders te maken. Daar kwam later nog het slijpen van geharde gereedschappen bij. In dezelfde periode werden voor Stork motoronderdelen geleverd. Nefit en Stork behoren nog steeds tot de opdrachtgevers.

Door de uitbreiding van de werkzaamheden, groeide de behoefte aan machines. De expansie leidde in 1958 tot de verhuizing van het bedrijf naar Raalte, aan de Elzenlaan. De opkomst van de kunststofindustrie bood die jaren veel werk. Later, door de ontdekking van de gasbel in Slochteren, werd het bedrijf meer gespecialiseerd in het vervaardigen van afsluiters. Vooral Nefit toonde zich een grootafnemer van gasafsluiters. Hieraan kwam een einde toen uit Aziatische landen goedkopere massa-produktie op de markt kwam. Vanaf dat moment maakt men bij STARA alleen nog speciale afsluiters. Deze zijn dan special wat betreft inbouwmaten of hun exotische materiaal, veelal Duplex RVS, Monel, Hasteloy tot zelfs Titanium.

In 1970 werd de eerste CNC-draaimachine gekocht, een Okuma. Daarmee behoorde Stappenbelt meteen tot de pioniers op dat gebied. Deze machine van het eerste uur staat nog steeds op een prominente plek in de werkplaats, en wordt - hoewel verouderd - nog steeds wegens zijn onverslijtbaarheid en stabiliteit gebruikt. Daarna werden snel steeds nieuwere CNC-machines aangeschaft. In 1996 betrok het bedrijf weer een nieuw pand, dit keer 4000 m2 groot. De verhuizing was tegelijk een moment om het machinepark te vernieuwen en uit te breiden.

De allereerste CNC-draaibank bij Stappenbelt B.V., een Okuma